De Chauvet Expo

45.000 jaar geleden, kwamen stammen in Zuid-Europa aan. Ze brachten een nieuwe cultuur met zich mee. Deze oermensen sneden vuursteen, maar anders. Ze versierden hun kleren, droegen kettingen en armbanden. Hun kunst, hun versieringen, hun muziek laten zien dat ze een nieuwe relatie hebben met anderen en met de natuur. Het zijn de Aurignaciens. Onze voorouders.

Ze schilderden op de wanden van rotsschuilplaatsen en grotten. In de Grot Chauvet, gebeurde het 36.000 jaar geleden. Het is hun grootste meesterwerk. Hun kunst straalt een gevoel van kracht en macht uit. Onze voorouders vertellen verhalen die ons terugbrengen naar de stichtingsmythen en ze lichten een tipje van de sluier over hun begrip van de wereld.

Om het uitzonderlijke erfgoed van de Grot Chauvet te beschermen, zal de grot nooit toegankelijk zijn voor het publiek. Maar om de replica te bouwen, wordt het vanuit alle hoeken gefotografeerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van de 3D-fotografietechniek, die het mogelijk maakt de scherpte over de gehele diepte te behouden. Het zijn deze foto’s in hoge resolutie die te bewonderen zijn.

DE CHAUVET GROT IN EEN PAAR FIGUREN:

36,000

Voor onze tijd

450+

dierfiguren

1994

Ontdekking

2014

vermeld door unesco

1 expo, 3 parcours

Beleef een moment van gedeelde emotie, geschiedenis, en verhalen ! De 3D hoge-resolutie foto’s vormen samen met de audiogids een immersief parcours die de esthetische ervaring verandert in een reis naar onze verre voorouders.

Er is keuze uit 2 audiotours (de audiogids is inbegrepen in de toegangsprijs), waarvan één speciaal is ontworpen voor kinderen en gezinnen. Het is natuurlijk ook mogelijk om van de tentoonstelling te genieten zonder audiogids.

“De Schatten van het EMA”

Het Espace Muséal d’Andenne laat het rijke verleden herleven van de stad die in 692 werd gesticht door St. Begge, de grootmoeder van Karel Martel.

Op meer dan 1.000 vierkante meter kunt u het prachtige aardewerk en de kleipijpen bewonderen waarvoor Andenne beroemd is, maar ook de mooiste vondsten van de enige Neanderthalersite die al sinds 40 jaar in België wordt opgegraven.

De toegang tot de permanente tentoonstellingen is gratis voor bezoekers van de tijdelijke tentoonstelling.

Pass “1 dag, 2 grotten”

Tentoonstelling “Het Geheim van de Grot Chauvet” + Rondleiding door de Grot Scladina

Bezoek de tijdelijke tentoonstelling en ga verder met een rondleiding door de grot van Scladina, een van de enige opgravingen die open zijn voor het publiek, gelegen op slechts 7 km van het EMA!

Ontdek hoe archeologen en prehistorici de oertijden bestuderen aan de hand van vuurstenen en botten die bij de opgraving zijn teruggevonden.

De grot van Scladina, die erkend is als uitzonderlijk erfgoed in Wallonië, is ook een referentiecentrum voor de studie van het klimaat, de fauna en de flora in Noord-Europa tijdens de laatste grote ijstijd. Het staat ook op de voorlopige lijst van UNESCO.

Daar werden de oudste gedateerde Neanderthalerbotten van België gevonden!

Grotte Scladina : rue Fond des Vaux, 339D – 5300 Sclayn (Andenne) – 7 km van het EMA, bereikbaar met de trein vanuit Andenne.

Om te boeken, bel +32 85 84 96 95

Rondleidingen / Schoolactiviteiten

U bent met minstens 15 personen (in een groep of een klas) en u wilt een bezoek of een activiteit op maat? Of het nu in de grot van Scladina is of op een van de tentoonstellingen van het EMA, onze animators staan klaar om met u een uitzonderlijk moment te beleven.

Klik hier voor info en reserveringen